Consell Plenari del Districte, 8 octubre 2015

A la porta de l’Ajuntament hi eren unes quantes pancartes amb la reivindicació “CUAP de l’Esperança 24h”. És una reivindicació proclamada des de fa temps per diferents col•lectius de Gràcia i organitzacions polítiques, com Gràcia en Comú. (Més informació sobre CUAP de l’Esperança fent clic aquí)

Consell Extraordinari

Abans de començar l’Ordinari, es va fer un breu Consell Extraordinari per tractar dos temes:
1) Escollir la vicepresidència del districte. Va ser escollida Alba Metge, d’ERC, com ja havia acordat l’oposició, amb els vots favorables de PSC, C’s, ERC i Convergència, i l’abstenció de CUP i BComú
2) Cartipàs amb les persones de referència. Va ser aprovat amb el vot favorables de tots els grups municipals i l’abstenció de la CUP.

Consell Plenari Ordinari

Informe del regidor 

Informe de caire polític, defugint de la relació d’arranjaments i activitats fetes, que ja estan llistats al butlletí oficial del Districte.
El Regidor va assenyalar com a elements principals de les actuacions realitzades, la voluntat d’afavorir la participació; el Pla de xoc que ja s’està duent a terme a la ciutat; les trobades amb plataformes cíviques (Gràcia on vas?, entitats de Vallcarca, taules participatives de El Coll…); la voluntat de separació de consell plenari i audiència pública amb un nou concepte del Consells de barri; la implicació social en temes com el Col•legi Patufet, Casa Anita, Banc Expropiat, Pla d’Usos, Festa Major, Festigàval, CAP Vila de Gràcia…
Va ressenyar també els temes de política municipal que ja s’estan treballant: garantia del dret a l’habitatge; model de turisme sostenible (casos DB, Henkel); recuperació de l’ensenyament públic (Escola Bressol Escorial, Escola Univers) i de la sanitat pública (CAP Vila de Gràcia); defensa dels drets humans i la solidaritat (BCN ciutat refugi); implementació del Pla d’Usos de Gràcia; l’atenció a les demandes de la Plataforma Vallcarca com a tema urbanístic; i com a manifestació de transparència, la necessitat de agenda pública dels regidors.

Part decisòria: Propostes d’acord

-Ordenació urbanística, proposta del Col•legi Kostka
-Ordenació d’una illa en el barri de La Salut, promoguda per Peromoinver.
Aprovades ambdues amb el vot favorable dels grups municipals i abstenció de la CUP.
-Pla especial urbanístic sobre l’equipament de la Casa Vicens.
Ajornada.

Part d’impuls i control

Quatre proposicions (CiU, ERC, CUP, PSC):
-convocatòria dels espais de treball de seguiment del pla d’usos,
-destí del superàvit del pressupost per realitzar millores en el districte,
-convocatòria dels Consells de barri
-creació d’un grup de treball per a l’elaboració d’un pla de xoc contra les emergències socials de Gràcia, (la més rellevant)
Totes aprovades, amb el vot favorable de Barcelona en Comú.

Quatre precs (CiU, ERC, CUP, PSC):
-convocatòria en un termini de 15 dies del Consell de Comerç,
-actualització de les dades escolars i les relatives a pobresa i serveis socials,
-revisió i actualització del mapa escolar del districte,
-retirada de totes les plaques franquistes del districte.
Tots varen ser acceptats.

Sis preguntes:
-Sobre el termini per a presentar el procés participatiu per al PAD (Programa d’Actuació del Districte) i PAM (Programa d’Actuació Municipal),
-sobre la suspensió de llicències,
-sobre l’espai que deixaran les instal•lacions provisionals de l’escola Univers
-sobre les previsions d’actuació del futur CAP Vila de Gràcia
-sobre el calendari que es preveu respecte al solar
-respecte a la construcció de l’IES Vallcarca.
Totes les respostes foren positives.
Els casos del CAP Vila de Gràcia o l’IES Vallcarca demostren que una bona part de la solució comença per la voluntat política d’entomar els temes.

Audiència pública
Tres paraules demanades:
Dos sobre soroll i mobilitat a les places de la Revolució i del Sol, i la tercera de Gràcia amb el Sàhara posant en valor la feina de l’entitat, que enguany celebra els seus 15 anys i explicant la situació del poble sahrauí.
Teníem informació de la possibilitat que els lobbys dels habitatges turístics es mobilitzessin per anar fer pressió als plenaris. Aquí, al de Gràcia, si havia algú, va estar mut.
Va ser el Consell plenari més curt en molt de temps. El valorem com a positiu per donar sortida a la majoria dels temes introduïts pels grups municipals, i per obrir molts temes per treballar les properes setmanes, començant per la convocatòria dels Consells de Barri.

Podeu veure el Consell Plenari del Districte aquí: