Dones de Barcelona


Dones: Compartir 40 anys de lluites

El pròxim mes de març aterra a Gràcia “en moviment[s}. Dones de Barcelona 40 anys i més. 1976-2016”, amb un cicle de quatre activitats descentralitzades (debats, cinefòrums i documental) i una exposició. Aquest projecte es desenvolupa a tots els districtes durant sis mesos i està impulsat pel Comissionat de Programes de Memòria amb la col·laboració dels districtes i comissionat per la professora Cristina Borderies.

És una proposta que suma dona i memòria. Fer visible les històries de les dones, les seves lluites –que són les nostres- en aquests darrers 40 anys. Moltes d’elles –una majoria- dones anònimes, desenvolupant lluites importants, per assolir necessitats col·lectives i drets individuals.

El projecte té com a objectiu commemorar els 40 anys de les I Jornades Catalanes de la Dona, duent als barris les lluites de les dones i donant veu als barris de Barcelona. Aquelles jornades l’any 1976 van marcar un abans i un després en la lluita i la vida de les dones i de l’esdevenir de la ciutat.

Amb el projecte ‘en moviment[s] dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016’ es vol “obrir a l’espai públic un procés de reflexió col·lectiva que permeti recuperar, honorar i transmetre la memòria de les dones per millorar la vida als barris de la ciutat i per construir relacions socials més democràtiques i equitatives. Les reivindicacions i accions als barris, la resistència antifranquista i el moviment feminista van compartir més interessos, experiències i valors ètics del que podria semblar”. Així comença l’opuscle sobre el projecte.

Vocalies de dones de les AAVV, grups de dones, col·lectius feministes van fer molt per la democratització de la societat i dels nostres barris. A Gràcia també. Eren moments en què es debatia entre públic i privat, donant una dimensió política a qüestions situades fins aleshores en l’esfera d’allò privat. Amb els debats s’aspira a transmetre les experiències i identitats del moviment feminista a les generacions joves i establir un diàleg crític entre els valors d’aquells anys i l’actualitat.

A Gràcia aquest projecte de memòria col·lectiva de les dones serà el mes de març, concentrat en la segona quinzena per intentar no solapar agenda amb activitats a l’entorn del 8 de març. Comptarem amb la participació de dones implicades i valentes. Activistes ponents que intervindran en barris que no són el seu, per compartir i intercanviar les experiències viscudes amb les dones d’altres barris. Per exemple, l’activista gracienca Conxa Garcia, serà ponent l’Ateneu Popular de Nou Barris.

El programa complet el podeu trobar a:
http://www.ajuntamentbarcelonapremsa.info/download/Fulleto.pdf
i tota la informació sobre el projecte a:
http://ajuntament.barcelona.cat/donesenmoviment/ca

Us animo a donar-li una ullada i a participar-hi. Ben segur que trobareu temàtiques molt vives i espais per a compartir les lluites de les dones, de l’ahir, d’avui i per demà.

Àngels Tomás.

Publicat a l’Independent de Gràcia (núm. 652).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*