Si hem de caminar, en comptes de 50, 150 metres per deixar les escombraries als contenidors (ja les hem separades?), per una vorera més ampla… això és BON VIURE?
Si hi ha 4 (quatre!) taules menys a les terrasses de la plaça i veiem gent que s’espera per seure a la cervesa… això és BON VIURE?
Si un cop al mes el carrer està ple de carpes on venen el mateix que a les botigues (els propis botiguers!) i tenim problemes per arribar al parking… això és BON VIURE?
Si “pacifiquen” el carrer i amb el cotxe hem d’anar més poc a poc perquè els vianants hi passen amb els carrets, la compra, els amics… això és BON VIURE?
Si l’acció del govern municipal s’hi fica en aquestes coses, en comptes de mirar de reüll al que diu la Generalitat, el que fa “el Gobierno”, o l’últim aldarull que corre per les xarxes… això millora el nostre BON VIURE?
La resposta a totes cinc preguntes es “Sí”.
Què és BON VIURE?
L’IMPRESCINDIBLE
BON VIURE és, per descomptat, no patir ni gana, ni fred.
Al nostre voltant hi ha gent que sí pateix -i potser no ho diu-.
Identifiquem aquestes necessitats per posar-hi punt i final amb un Pla de Xoc adient.
Ni soledat.
Ampliem l’oferta d’activitats per la gent gran a La Violeta; de convivència: “Àpats en companyia”; de teleassistència, “Radars”, tallers intergeneracionals…
Defensem la gent contra l’exclusió residencial. Creem habitatges tutelats…
Ni injustícia social.
Reorganitzem els Centres de Serveis Socials del Coll, La Salut, Vallcarca, i El Camp d’en Grassot.
Ni incomunicació.
Fase a fase –anem per la quarta- implantem a la ciutat una nova xarxa de transport públic (bus, bus de barri, metro…) més eficient i beneficiosa als usuaris, més sostenible, menys sorollosa, menys fumera… També diumenges i festius.
BON VIURE és tenir a prop una escola pública on portar fills i filles.
L’Univers, per exemple; les escoles bressol municipals; un institut a Vallcarca… i cercar solars a la Vila per construir nous centres des de bressol a batxillerat.
Centres amb projectes educatius intercanviables, preparats i realitzats al Districte:
Tanquem el Parc Güell per les escoles; fer un Congrés de la Ciència a Gràcia.
Escoles que, fora d’horari lectiu, obrin els patis com espai de joc i activitats…
L’escola Reina Violant ho farà al gener.
Elaborem un Mapa de tota la oferta escolar sustentada amb diners públics i donar pes al Consell Escolar de Districte.
Fem, amb les AMPA, un seguiment de les obres que s’hi fan i del seu manteniment.
BON VIURE és tenir a prop centres de salut pública.
El CUAP de Gràcia ja obre 16 hores al dia i va cap a les 24.
Creem de nous com el CAP Vila de Gràcia-Cibeles, i donar nous usos als buits de l’Hospital de l’Esperança.
I assegurem el dret a la sanitat universal, ajudant a obtenir la targeta sanitària.
BON VIURE és que el districte i els barris estiguin nets de violència i por.
Eliminem la violència masclista i homofòbica a l’escola, al carrer, a les festes majors i a la vida quotidiana.
Mantenim la memòria històrica de les dones de Gràcia i fomentar la seva creació cultural i potenciem símbols significatius com la Plaça de les Dones de Gràcia. I eliminem símbols també significatius com les plaques franquistes. I tanquem la llibreria Europa.
Comuniquem-nos amb tots els col•lectius del Districte que promouen una forma de vida i cultura diferent, per tal que totes les activitats augmentin el benefici del comú.
BON VIURE és tenir oferta pública d’habitatge i lloguers a preus raonables.
Primer, censem exhaustivament els pisos buits, per afavorir-ne l’ús habitacional. Millor reutilitzar-los amb garanties que construir-ne de nous.
També, identifiquem l’oferta il•legal d’habitatges d’ús turístic que fan malbé la convivència, trenquen el dret a l’habitatge i impedeixen un model urbà sostenible.
Després, treballem en grup contra la expulsió residencial de les persones del Districte en favor d’altres interessos comercials o econòmics. La famosa gentrificació.
I posem severs criteris socials i ambientals en el sistema de contractació pública.
I A MÉS…
BON VIURE és tenir criteris per a la renovació, reordenació i nova creació.
Conservem el teixit de carrers i la trama urbana de Vallcarca, ordenem els edificis amb un model de barri amb identitat, sostenible, accesible… Rehabilitem Can Carol i la Casa Canals-Junyent. Hi viurem millor.
Creem a l’espai Quiró un Casal de Barri, un Casal de Gent Gran, un Casal de Joves, amb un grup motor de la gestió provisional i estudi de les propostes definitives.
Reformem el Mercat de l’Abaceria sense dilapidar diners, tenint en compte el lloc, l’edifici, la mobilitat, la netedat, un manteniment efectiu… i els que s’hi ven: productes saludables, de qualitat, de proximitat. I els que hi seran: paradistes amb prou espai, cooperativistes de consum, client/es de tota la vida o amb noves necessitats. Fem un ús autènticament social del Mercat.
Promovem el comerç de proximitat a la Salut, el Coll, Vallcarca, Penitents.
BON VIURE és tenir carrers i places per estar o passejar sense soroll ni fum.
Podríem prescindir del vehicle privat per anar a comprar tabac (els que fumen)?
El dia sense cotxes (que va passar de l’alarma a l’èxit) ha dit que sí que es pot.
La “pacificació” de carrers humanitzà els carrers i les persones. I humanitzarà el Príncep d’Astúries, tot i que els contenidors quedin una mica més lluny. I les Camèlies.
La incorporació de recursos i millores a les places, la seva promoció com a espais i el diàleg amb el veïnat han transformat les seves queixes, tan justificades, en escolta atenta del Pla de Places.
L’Ordenació de Terrasses garanteix la fluïdesa de la vida: vianants, vehicles d’emergència, accés a comerços, visió dels edificis, goig del passeig. Cap debacle.
La incorporació de la bicicleta com a vehicle quotidià millora sens dubte la qualitat de vida Tothom ha de tenir aquesta possibilitat a menys de 300 metres de casa sense trasbalsar la mobilitat al Districte. Es pot fer.
L’ampliació dels “camins escolars” n’és un complement educatiu.
BON VIURE és tenir un cel blau, un terra verd, un ambient saludable.
A més de pacificar carrers, d’usar la bici, de crear una consciència del que representa (fins i tot en morts) una ciutat, un districte, amb tanta contaminació…
Intentem reciclar en verd espais buits, cerquem de nous, ens apropem a altres barris en projectes molt amplis (Els Tres Turons) creem una Escola de Salut al Coll, Vallcarca i Penitents…
Impulsem el verd per tot arreu.
BON VIURE és generar cultura pròpia i saber aprofitar la que ve de fora.
Tenim el teixit associatiu més interessant del món, que genera les més diverses formes d’oferta cultural, des de la pura tradició a la agosarada novetat.
Donem suport als festivals, a les Colles, a les entitats, als grups, als esdeveniments que sorgeixen al Districte. Impliquem les escoles a les celebracions musicals, teatrals, de dansa… Creem un barri cultural i educatiu.
Organitzem “Gràcia riu”. Col•laborem a “Gràcia llegeix.”
Ah, les Festes Majors! No n’havíem parlat. I al 2017 n’és el bicentenari!
Col•laborem amb la Fundació Festa Major per fer una bona festa per a tothom, on pugui participar la gent més gran i la més petita, on les dones estiguin tranquil•les, on la gent es diverteixi. Saludable, sense excessos, ni de soroll, ni de brutícia, ni de res. Intentem no morir d’èxit.
Ara, a més, tenim a la mà totes les cultures del món que ens porten els immigrants.
No només seguim els Serveis d’Acollida i el programa de reagrupació familiar. A les persones nouvingudes.
No només seguim el Servei d’Orientació i Acompanyament per aquestes persones.
Integrem-les en el barri, en el Districte. Fem servir les seves aportacions culturals, gastronòmiques, artesanals, vivencials, per fer-nos més cultes i cults
Celebrem la “Setmana Cultural de Gràcia per una Mediterrània en pau”.
Fem fires i exposicions de com Gràcia és solidària.
TOT AIXÒ BEN ENDREÇAT
Que tothom sàpiga què es fa, com es fa, qui ho fa, quant costa, quan.
Transformem els consells de barri en espais de treball i de propostes.
A parts del Plenaris de l’Ajuntament, fem de les Audiències publiques un espai de debat i participació.
Publiquem els sous, els currículums i les agendes municipals dels càrrecs electes, que tothom pot seguir i fiscalitzar.
A més, que tothom participi en l’elaboració de la política municipal.
Fins i tot l’alumnat de les escoles, que ja està elaborant col•lectivament (4 centres, 160 alumnes) un manifest sobre “Barcelona, ciutat refugi”.
Col•laborem amb la Xarxa Educativa de suport a les Persones Refugiades a la setmana d’accions educatives pel dret a migrar.
Impulsem la coproducció de projectes amb els veïnat de Gràcia tant en Economia Social i Solidària, com en el foment de la cultura, del femninisme i la llibertat sexual.
Rendim comptes, sempre.
RESUMINT…
Val a dir que BON VIURE necessita BON GOVERN.
Escoltem sempre la ciutadania, prenem decisions polítiques i socials pensant en la ciutadania, treballem al costat de la ciutadania…
Ens equivoquem de vegades, però sabem rectificar.
I quan diem “Fem”, “Col•laborem”, “Proposem”, “Integrem”… no només expliquem el que estem fent, sinó que animem tothom a fer-ho amb nosaltres