Pla de xoc front les emergències socials a Gràcia

El dia 6 de novembre es constituí el grup de treball per l’elaboració d’un pla de xoc a Gràcia, amb la participació de CUP, ERC, CiU, PSC i BComú. Era mandat del Consell plenari del districte en aprovar tots els grups municipals (amb abstenció del PP) una proposició de la CUP al respecte. La proposta connecta, de manera positiva, amb una de les primeres decisions preses per l’ajuntament de Barcelona tot just iniciar mandat, que és la d’acordar un pla de xoc per a abordar les situacions de més emergència social, a nivell de ciutat.

Imprescindible la diagnosi per saber on i com cal actuar per atendre les desigualtats creixents i que també es puguin donar a Gràcia -que s’hi donen, encara que sigui de forma molt invisivilitzada-  i poder actuar des de l’administració, de la forma més adient.

Coincidim que en els indicadors sobre pobresa, desigualtats, etc. de la ciutat de Barcelona, els barris del districte figuren per sobre de la mitjana. Això no vol dir que no existeixin bosses de pobresa en zones Gràcia.  Ans al contrari, situacions com envelliment de la població, atur, encariment de l’habitatge per l’elitització de la zona, sons susceptibles de generar situacions de vulnerabilitat que en un estudi general poden no arribar a reflectir-se.

Els àmbits d’actuació, per abordar el pla de xoc, està acordat que seran: habitatge, pobresa energètica, alimentació i treball.

Les fases del grup de treball: 1) Diagnosi, amb dades i anàlisi estadístic i qualitatiu pera la detecció de problemàtiques urgents. 2) Elaboració de propostes, a partir de comissions per àmbits. 3) Aplicació de resultats per l’abordatge del pla de xoc, que durem al ple del districte, amb respostes que per competència correspondrà la resolució al districte i/o a ciutat, si la problemàtica i àrea d’actuació competeix a ciutat.

Per a l’avaluació, el grup de treball vol disposar de tot un seguit de dades que ens permetin la realització de l’estudi ben fonamentat, per no plantejar actuacions amb ‘brotxa grossa’ sinó de pinzellada fina.

Per això, el grup de treball hem sol·licitat disposar d’informació, entre d’altres temes, de:

  • condicions dels habitatges, e
  • envelliment dels immobles,
  • ajuts econòmics a l’habitatge x lloguer, desnonaments, pisos buits,
  • dades de sense sostre,
  • talls d’aigua i/o calefacció,
  • habitants per llar,
  • persones ateses per entitats de beneficència, banc d’aliments, àpats en companyia, ajuts per les parròquies,
  • sol·licitants de prestació per serveis social,
  • suport des de les AMPAs, beques menjadors,
  • dades d’atur i renda… migració interbarris i interdistrictes…

També ens agradaria disposar de dades segregades per gènere i edats. Quan tot sovint és diu, que la precarietat te rostre de dona, no es tracta d’un eufemisme. També en l’àmbit vivencial dels barris volem saber si es tracta sols d’una percepció o estem davant d’una realitat.

Serveis Socials acaben de facilitar el informe Indicadors de vulnerabilitat. Districte de Gràcia. És un primer material per posar-nos fil a l’agulla. (enllaç de l’adjunció del informe).

En una setmana estarà convocada la tercera reunió del GT del districte en la que, ja amb dades a la ma, podrem avançar en relació a l’encàrrec de plenari, que és el de definir les mancances i les necessitats més urgents que hi ha a Gràcia i aportar-hi propostes positives cap el veïnatge.

El grup de treball del districte està format pels representants dels grups municipals que volen treballar el tema, i conformi vagi entrant en complexitat, també amb personal tècnic coneixedor da cada matèria a tractar.

Per que fa a Gràcia en Comú, hem constituït un grup de treball específic per treballar-ho també des de el nostre espai, pel coneixement de les dades i també per l’elaboració de propostes per a portar a la taula del districte, de resposta positiva a les problemàtiques que el estudi i la diagnosi ens plantegin. El Grup de treball de Gràcia en Comú és obert. La convocatòria del mateix apareixerà en l’agenda setmanal. Cal fer front a les desigualtats. Volem una ciutat i uns barris on les seves veïnes i veïns puguin viure dignament. En això estem treballant.  Si voleu col·laborar i/o participar, estigueu a l’aguait a l’agenda. Si voleu col·laborar i/o participar, estigueu a l’aguait.