Tot i que els tempos s’han ajustat força i que l’audiència pública es fa separadament, continuem sortint no abans de les 22h. S’entén que força veïnes i veïns s’ho mirin per el streaming.
Com ja ve sent habitual, en el Consell plenari va haver de tot, ara, el que no es habitual és que un mateix tema el portin grups diferents. Ahir va haver triplete: sobre els tràmits per a realitzar activitats al carrer (ERC i CUP), sobre l’antiga Henkel (CUP i CiU) i sobre el nou CAP Vila de Gràcia (CiU i CUP).
- Començà amb la presentació de la Mesura de govern per afavorir l’ús ciutadà de Gran de Gràcia. Tancament una tarda al mes, coincidint amb el tancament que ja es fa de la Travessera de Gràcia. Ajudant a la pacificació de la zona, passeig, descongestió viària i afavorint el comerç de proximitat. Ens ajudarà també a reduir, encara que sigui per unes hores la contaminació de l’aire.
- Informe del regidor. Eloi Badia dona la benvinguda corroborant la gran vitalitat del districte de Gràcia –ja ho sabem, però sempre es bo recordar-ho-, amb més de 20 actes en dos mesos, abordant amb el següents temes: Procés PAD-PAM, temporalització, propostes amb més suport, processos participatius oberts al districte (places, Vallcarca, pla de xoc, terrasses), procés del mercat de l’Abaceria, procés Vallcarca, es construirà habitatges dotacional, subvencions.. També informa sobre els nous plans d’ocupació municipal 2016, del procés de pre-inscripció on es constata la manca de places públiques en tots els cicles formatius….
Consulta l’informe del regidor fent clic aquí.
Part decisòria
Medalles d’Honor de Barcelona. La proposta consensuada per elevar a ciutat és per a Josefina Altés i la Sala Beckett. Consens, amb abstenció de la CUP per temes de criteris seus. L’activista cultural i social Josefina Altés va prendre la paraula per agrair i situant valors, posant exemples com el del banc del temps.
Plaça del Cinc d’Oros. Canvi de nom de la Plaça Joan Carles I pel de Plaça del Cinc d’Oros. Ve amb l’aval favorable de la comissió del Nomenclàtor de Gràcia, ara fa uns dies. És recorda que ja al maig del 2012 el plenari de Gràcia va aprovar aquest canvi de nom. S’aprova amb els vots favorables de BComú, ERC, CUP, PSC; contra de PP i C’s i abstenció de CiU.
Proposicions presentades
CiU presenta: Una de suport a la celebració del Bicentenari de la Festa Major. Aprovada amb l’abstenció de la CUP.
ERC, en relació a facilitar els tràmits per a la realització d’activitats via pública. S’està treballant en aquesta direcció des del propi ajuntament. S’aprova per unanimitat. CUP va retirar la seva sobre el mateix tema.
C’s, sobre transparència, poder consultar els pressupostos online. A la web de l’ajuntament , a la web sobre pressupostos està tota la info. També a la web de Gràcia a l’apartat d’Informació Administrativa. En la línia de transparència que te el govern s’està treballant per una nova eina de Pressupost Obert. S’aprova, amb l’abstenció de CUP i ERC.
PSC, sobre el cobriment de la Ronda de Dalt al seu pas per Vallcarca i els Penitents. S’està treballant participadament amb veïns i veïnes en un projecte que tingui consens i viabilitat. Hi ha una reunió la setmana vinent, a més de la sessió del PAD. S’aprova per unanimitat.
PPC, sobre no fer ús partidista del nomenclàtor, mantenint la denominació actual dels carrers i espais que formen part del nostre districte. Si cal variar la denominació actuals dels carrers i espais que formin part del nostre districte fer-ho amb un debat basat en rigor històric i ampli consens. S’aprova amb els vots de PPC, PSC, C’S i CiU. S’abstenen CUP, ERC i BComú. Hi ha alguns noms en el districte de Borbons, de negrers, … BComú expliquem que els dictàmens de la ponència del Nomenclàtor sempre es prenen per consens i a la comissió del nomenclàtor del districte, també. Aquest govern vol fer visible i reconèixer en el nostre espai públic moltes memòries oblidades de la Barcelona popular, democràtica, republicana, llibertària o feminista.
CUP. Suport als càrrecs municipals encausats. Transformada en proposició al no comptar amb el suport suficient com a declaració institucional. A l’ajuntament de Barcelona es va aprovar una declaració donant suport als càrrecs electes encausats amb el suport de BComú. Es van fer esmenes. Va esdevenir un text consensuat. Aquí a Gràcia no ha hagut cap voluntat d’acord, ni d’incorporar esmenes. Ens abstenim, per una qüestió formal, amb la tranquil·litat que els càrrecs encausat compten amb el suport de BComú. Votació: Favor CUP, contra CiU, PP, PSC, C´s i l’abstenció de BComú i ERC.
PRECS
ERC. Implementar àrees verdes d’aparcament exclusiu per a veïns a Vallcarca i Els Penitents, La Salut i El Coll. No s’accepta perquè abans d’implementar cal estudiar el impacte comptant amb totes les dades.
ERC. Ampliar la campanya “Barcelona antimasclista” adaptant-la a les festes majors del districte, incorporant-hi també la lluita contra la LGTBIfòbia. S’accepta. A més aquesta proposta també la duem a PAD.
C’s. Retirada del quiosc de la Plaça Revolució. No s’accepta. Tenen fixació. Ja ho van portar al plenari de desembre. No hi ha queixes, no està previst treure’l, a més hi ha una entitat que el gestiona, La Polilla.
C’s. Que la GU doni instruccions per a actuar contra els manters dels entorns del Parc Güell. Ha baixat la venda ambulant. No s’accepta perquè aquest tema cal tractar-lo des de molts aspectes i s’ha de treballar per garantir l’ús de l’espai públic i la convivència.
PSC. Procedir a arranjar els trams de la capa de rodadura del Pass Sant Joan independentment ubicació del mercat Abaceria. S’accepta, per als trams on no vagi el mercat provisionalment. Després es farà l’arranjament integral.
PPC. Projecte de reforma del carrer Bailén entre Travessera i Còrcega. No s’accepta, perquè està el projecte ‘Superilles’ d’incidència en aquesta zona que incorporarà voreres, enllumenat, espais verds, per tant això i més caldrà contemplar.
PPC. Que l’ajuntament impulsi un itinerari preferent per accedir al Park Güell. No s’accepta. L’ajuntament el que ha de fer és donar informació neutre, objectiva i veraç.
Sobre el futur CAP Vila de Gràcia. Dos precs (CiU i CUP):
- CiU. Que el govern informi al plenari i després al consell de salut sobre la tipologia de gestió del CAP Vila de Gràcia. Resposta: La gestió del CAP recau en el CSB amb majoria CatSalut. Serà de gestió pública. El futur contractual dels i les treballadores està assegurat (els de ICS continuaran sent ICS i els de PAMEM continuaran sent PAMEM). En l’ordre del dia del Consell Salut està previst el punt. S’accepta.
- CUP. Que l’equip de govern renunciï que l’Aj BCN a través intervenció PAMEM pugui començar a gestionar el CAP Vila de Gràcia en suplantació del ICS. Complementant la informació tramesa en la resposta al prec de CiU, saber que s’està acabant d’elaborar un pla estratègic de l’atenció primària de Gràcia amb les dos entitats públiques que avui gestionen: ICS (CAP Pare Claret) i PAMEM (CAP Larrard). Per tant, es treballa des de la inclusió. Aquest pla implicarà una millora dels espais i un reforçament de l’atenció primària i contempla: un marc públic de gestió, una millora del confort dels professionals i d’atenció de la població dels barris de Gràcia (La Salut, Vila i El Camp d’en Grassot i Gràcia Nova) amb estabilitat total dels treballadors i treballadores. No s’està suplantant a ningú. Estem obrint un centre nou, estem treballant per un CUAP 24h. amb més prestacions i això requerirà de més professionals i molta coordinació i espais compartits des de la gestió d’entitats públiques. S’estan buscant i es trobaran, fórmules imaginatives superadores del que es demana en aquest prec. No s’accepta.
Sobre antiga fàbrica Henkel. Un prec de CUP i una pregunta de CiU:
- CUP. Que l’equip de govern emprengui totes les accions (administratives, executives i polítiques) per tal d’evitar que l’edifici de la Henkel sigui enderrocat. Es podria acceptar el prec perquè l’equip de govern ha fet totes les accions als nostre abast sobre la base del que marca la llei (investigar concessió o no de llicència d’activitat, moratòria d’establiment d’us turístic a nivell de ciutat, seguiment exhaustiu de normativa existent pel que fa a eficiència energètica, aparcaments, elements als terrats, seguretat davant l’enderroc per assegurar el no patiment dels edificis colindants que tenen patologies estructurals,..). Ara, si està d’acord amb normatives, al final que la Henkel acabi enderrocada o no, la llei li dona potestat a la propietat. Tan de bo l’edifici estigues catalogat, però no és el cas. Una casuística, l’adquisició, a preu mercat, que podria tenir un cost de entre 80/100 milions d’euros (o més). El focus de les prioritats del govern està situat en fer front a les emergències socials, escoles bressol o renda ciutadana. Per tant, no puc acceptar el prec.
- CiU. En quin punt es troba la tramitació dels dos projectes Henkel i residència d’estudiants a Sèneca? Sobre projecte hoteler a l’antiga Henkel: L’atorgament de la llicència d’activitat va ser el 28 d’abril de 2015 (abans de les eleccions). La llicència d’obres, que no va ser sol·licitada a Gràcia, s’ha concedit en data 03 de març del 2016. La llicència d’enderroc que sí es tramita des del districte, està encara en tràmit pendent de corregir algunes deficiències administratives. Residència d’estudiants del carrer Sèneca 26. Les obres ja han començat. En aquests moments han finalitzat els enderrocs i han començat el moviment de terres. La data de signatura de la llicència d’obres és de 25/02/2016.
PSC. Pregunta si el districte s’ha posat en contacte amb els veïns afectats per el incendi a l’avinguda del Coll del Portell? La resposta és, Sí.
Seguiment de proposicions
ERC. Sobre ampliació de serveis busos de barri 114, 116, 124 i 129. En quin punt estan els tràmits? Total sintonia. L’ajuntament ha destinat 1,3 M € per restituir els busos de barri i recorreguts els diumenges. Estem a l’espera de la modificació dels pressupostos.
CUP. Informar de les gestions relatives a la retirada de totes les plaques franquistes del districtes. Ara es disposa de la següent informació: Segons la base de dades (2005, revisat 2007) que tenim a Gràcia ens consten 395 plaques (9,06% del total de ciutat). La llista inclou les plaques d’edificis construïts sota iniciativa privada, però acollits també a diferents lleis d’ajuda a la construcció: “Viviendas protegidas (1939), Viviendas bonificables (1944), Viviendas de renta limitada (1954) o Viviendas subvencionadas (1957)”, o bé les construccions promogudes a iniciativa d’entitats com la Caixa de Pensions o de patronats de col·lectius professionals. Desenvoluparem un pla d’ocupació al mes de juny, per fer estudi de camp per detectar les plaques que queden actualment i per obtenir les dades de les comunitats de propietaris per ficar-nos en contacte amb ells. Comunicar-los-hi i segon pas, retirar les plaques arranjant els petits desperfectes que es puguin ocasionar.
PSC. Sobre l’estudi dels carrers amb més desnivell del districte. El districte ha sol·licitat a càrrec de l’IEET que es redacti aquest estudi, doncs la majoria dels carrers amb desnivell es troben sobre les faldes del Park Güell.
PPC. Informació sobre l’estat del mercat de l’Abaceria, espai per super, aparcament…. És estrany que ens demani seguiment d’una proposició que el govern va votar en contra. No és preocupin, per l’equip de govern és prioritària la reforma del mercat de l’Abaceria, serà consensuat i votat pels paradistes del mercat i pel Consell Rector de l’Institut de mercats, òrgan competent, on hi estan representades totes les forces polítiques.
Declaracions institucionals
En reconeixement a la tasca de la Guàrdia Urbana. Proposada per CiU. Donem suport perquè la feina diària de proximitat es correcte. També es podria estendre el reconeixement als demes col·lectius que fan la seva tasca també correcte (funcionaris, parcs i jardins, educadores,..).
Es dona per finalitzar el Consell Plenari als voltants de les 22hores.