Maria Salvo, a la inauguració del nou local social de Barcelona en Comú a Gràcia, que du el seu nom

El passat dia 11 de maig, a les 18h30 es va inaugurar inauguració oficialment el nou local de Barcelona en Comú a Gràcia, que durà el nom d’Espai Maria Salvo, en honor a la lluitadora antifranquista i una de les fundadores de les Dones del 36, Maria Salvo.

Ella mateixa ens va acompanyar en la trobada a la que van assistir totes les persones de les tres entitats que comparteixen el local: Gràcia en Comú, la Cooperativa de Consum  El Rusc i l’Associació de Mujeres Migrantes Diversas. També va assistir el cor dels iaioflautes, que li van cantar la Cançó de la Dona Lliure. 

Un model de local compartit per a una formació d’activistes

El local, situat a uns baixos del carrer Sant Lluís de la Vila de Gràcia, està funcionant a ple rendiment ara mateix amb les reunions d’activistes de Gràcia i Barcelona en Comú, la recollida de verdures setmanal que realitzen els cooperativistes de consum crític del Rusc i les classes de català organitzades per a treballadores internes des de l’Associació Mujeres Migrantes Diversas. És el model de local que l’organització política liderada per l’Ada Colau considera ajustada a l’esperit de la formació: compartir espais amb les entitats de la societat civil per estar a prop d’elles i interactuar.

El local ha funcionat des del 1982, com a seu gracienca, primer del PSUC, més tard de ICV i de fet, ja era un espai de reunió i treball des dels inicis del projecte de Barcelona en Comú.

 

Espai Maria Salvo, nom de dona i esperit de lluita

La idea d’anomenar el local Maria Salvo no és més que una manera de reconèixer els principis  polítics de la formació Barcelona en Comú, que simplificant molt són: feminismes, antifranquisme i activisme a favor dels drets socials i ambientals de totes les persones que composem la ciutat. La Maria Salvo encarna tots aquests principis i hi va deixar molts anys de la seva vida a les presons per defensar-ho.

Recordem que ja abans de fer els 18 anys va ingressar a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) on va ser responsable de la Secretaria de Propaganda del Comitè de Barcelona. L’exili la va portar a França però va ser retornada a la força i va participar en les activitats clandestines del PSUC fins a la seva detenció el 1941. Va passar 16 anys en diferents presons i quan va sortir no va deixar de militar al PSUC. A principis de la dècada dels setanta va participar en la fundació de l’Associació Catalana d’Expresos polítics. El 1997 va col∙laborar en la creació de “Les Dones del 36”, associació creada per un grup de dones supervivents de la guerra civil, per preservar la memòria històrica i per recordar a les noves generacions que molts dels avenços  feministes es van començar a produir durant la Segona República.