In memorian. Maria Salvo.

Sabadell, 27 maig 1920 – Barcelona, 16 novembre 2020.

Ens ha deixat la Maria Salvo. La Salvo com l’anomenaven moltes persones que la coneixien. Poc després d’haver complert 100 anys.

Va ser republicana sempre, lluitadora antifeixista, defensora dels drets humans i dels drets de les dones, veïna de Gràcia, presidenta de L’Associació Catalana d’ex presos polítics del franquisme, integrant de l’Associació “Dones del 36”.

Va estar 16 anys empresonada, entre camps de concentració i presons franquistes. Explicava que a les dones que havien lluitat durant la dictadura no se les havia reconegut prou.

Va ser una de les artífexs de la recuperació de la memòria de la presó de les Corts, on les dones van ser víctimes d’una brutal repressió (Desembre 2019). De fet, ella mateixa no va poder ser mare a causa de les tortures patides.

Aquests darrers anys, a Gràcia, vàrem poder gaudir de les seves experiències i lliçons en ocasions força especials. Tot i la seva salut delicada, sempre que la convidaven, participava en activitats.

Una de les darreres fou el dia de la inauguració del passatge Isabel Vicente el 15 d’abril de 2018. Una part de la glosa a Vicente va anar a càrrec de la Maria, amiga i companya de lluita en els temps del PSUC, i integrants ambdues de l’associació “Dones del 36”.

L’altra cop que vàrem poder compartir i aprendre amb ella, va ser en batejar l’espai de Barcelona en Comú a Gràcia, Espai Maria Salvo,  en reconeixement a la seva trajectòria de lluita i dedicació a difondre la memòria històrica a les noves generacions. (maig 2019). Breu crònica aquí: http://gracia.bcnencomu.cat/maria-salvo-inauguracio/

27-05-2020. En plena pandèmia, cercàvem complicitats per poder felicitar-la i retre-li homenatge en el seu centenari, de la manera més propera possible, donat que no es podia haver presencialitat. Des de l’assemblea de Gràcia de vàrem adreçar-li unes paraules i amb complicitat amb el Cor Rebel li dedicaren una peça.

https://youtu.be/XHNZ-D9TPSU

https://web.telegram.org/#/im?p=u107194894_6652104874531194951

El reconeixement institucional li va arribar en rebre la Medalla d’Honor de Barcelona (2003) i la Creu de Sant Jordi (2005).

Hi ha un altre reconeixement, el de les persones, les companyes de lluita, les entitats, els mitjans que aquest dies entre totes i tots estan construint un mosaic de tot allò que va ser la Maria Salvo.

Fins a sempre Maria!