Hola, Pau Alsina!

Hola, Pau Alsina!

Ahir diumenge 17 de març, amb una celebració de proximitat, donàrem la benvinguda, millor dit la bentornada a Pau Alsina, al Nomenclàtor gracienc.

La placa descriptiva indica: Pau Alsina. Teixidor i Diputat Obrer. Barcelona 1830-1897.

Efectivament, en Pau Alsina, barceloní, era teixidor, sindicalista i va ser escollit per representar al Partit Republicà Democràtic a les Corts Generals l’any 1869. Va ser el primer diputat obrer a les Corts Generals, escollit ara fa 150 anys.

Per saber una mica més. Pablo Alsina va donar nom al carrer des del 29 de març de 1922, fins al 7 de juliol de 1942 que les autoritats franquistes el varen substituir pel de Secretario Coloma.

Qui era el Secretari Coloma? Joan de Coloma (Borja, 1442 – 1517). Secretari de Joan II i protonotari de Ferran II. Intervingué en les capitulacions de Santa Fe (1492), les quals redactà i signà en nom dels monarques. Aquest fet va permetre a Colom fer el primer viatge. Afavorí la creació del Tribunal del Sant Ofici (Inquisició) i la seva introducció a Catalunya i fou partidari de l’expulsió dels jueus.

Restituir el nom històric de Pau Alsina era un deure democràtic. El franquisme va intentar esborrar tot el que tingués a veure amb el passat, amb la història recent, amb valors obrers i republicans de les generacions que ens precediren. 

En aquest mandat s’ha passat del parlar-ne, als fets. La comissió del Nomenclàtor de Gràcia va entomar la proposta, posant fil a l’agulla i donant-li llum verda. Van seguir propostes al plenari, acord per a consultar al veïnat -que va respondre majoritàriament pel canvi de nom-, suport majoritari al consell plenari de Gràcia i validació a la Ponència del Nomenclàtor de ciutat.

La tarda de diumenge 17 de març 2019, de la mà del Taller d’Història de Gràcia, s’aplegaren estudiosos del Centre d’Estudis de El Coll, de la Fundació Ferrer i Guàrdia, de l’Ateneu Llibertari de Gràcia, també del IES Secretari Coloma – que estan treballant per un futur canvi de nom del centre educatiu –, representants polítics i veïnes i veïns, totes per donar suport a l’activitat.

Des de Gràcia en Comú celebrem la restitució de la memòria històrica que és haver tornat a donar a Pau Alsina el carrer que no havia d’haver desaparegut mai.